Artikel i Norrköpings Tidningar med anledning av World Mental Health Day – Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober

Med anledning av World Mental Health Day, Världsdagen för psykisk hälsa, den 10 okt, skrev vi en artikel och skickade in till NT-debatt. Den var inne i papperstidningen som insändare fredagen den 8 oktober.

Läs den skannade artikeln från Norrköpings Tidningar och/eller läs den ursprungliga texten nedan:

Världsdagen psykisk hälsa.

Alla vill vi vara friska, men ändå drabbas de flesta av oss någon gång i livet av sjukdom. Cancer, diabetes och hjärt- o. kärlsjukdom, är exempel på sjukdomar som många har erfarenhet av.

Den som får en psykisk sjukdom, t.ex. en diagnos som depression, bipolär sjukdom, psykossjukdom, ångestsyndrom, berättar oftast inte om det mer än för sina allra närmaste. Personer som har psykisk sjukdom anses i många sammanhang avvika från normerna, förknippas med negativa stereotyper, och betraktas som mindre värda i samhället.

Ja, vi som är aktiva i Riksförbundet Social och Mental Hälsa vet att det faktiskt fortfarande är så. Trots ökade satsningar från regeringen så kvarstår de flesta problemen. Som en följd av skam och stigma blir personer med psykisk ohälsa ofta diskriminerade, och många tappar sitt sociala nätverk.

Man kan bli frisk och man kan återhämta sig från psykisk sjukdom. Man är inte sin sjukdom, även om den kan leda till viss funktionsvariation och på så sätt påverka ens liv. Med rätt stöd och rätt medicin går det att ha ett arbete och en familj, ett bra liv.

Riksförbundet Social och Mental Hälsa (RSMH) är ett förbund som jobbar för att personer med psykisk ohälsa ska få bättre stöd i samhället och inom vården, som kan leda till ett bättre liv. I RSMH vill vi tillsammans skapa gemenskap för alla som känner socialt utanförskap, eller lever med psykisk ohälsa. Kamratskap och samvaro ger trygghet. Det ger oss också en inre styrka och kunskap.

RSMH skapar opinion och försöker påverka samhället. Vi vill sprida kunskap om psykisk hälsa till alla medborgare och till beslutsfattare. Främst vill vi få bort fördomarna och diskrimineringen.

I RSMH Norrköping träffas våra medlemmar regelbundet för att umgås och ha trevligt tillsammans. Cirklar och kurser kommer att komma igång efter pandemin. Vår styrelse jobbar både med medlemsträffar och med att sprida kunskap utanför föreningen.

Den 10 oktober är det Världsdagen psykisk hälsa. Region Östergötland m.fl. anordnar denna dag ett webbinarium med olika föredrag om psykisk hälsa.
Vecka 46 anordnas Om psykisk hälsa i Norrköpings kommun, i år med temat Skuld, skam och stigma.

Vi vill alla ha ett bättre liv!

RSMH Norrköping Bläckfisken

Detta inlägg publicerades i 10 oktober, I media. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s