Skamligt och mycket tråkigt. ”Fail” media!!

I dagens morgontidning fanns en artikel som fått medlemmar i Bläckfisken, inklusive mig själv, att reagera starkt. Det är mycket tråkigt att media, och särskilt då våra lokala media som inte borde vara så sensationshungriga som kvällstidningarna, inte kan ta mer ansvar. I den här artikeln pekar man ut en hel grupp människor, både i rubriken och i texten nedan. Man likställer tydligt personer som begått hemska kriminella gärningar med gruppen personer som lever med psykiska sjukdomar. Nog tycker jag att det inte borde vara särsklit svårt att uttrycka sig på ett lite annorlunda sätt.

”Allt svårare att hitta god man åt psyksjuk” lyder rubriken. Den antyder omedelbart att en person med psykisk sjukdom inte kan ansvara för sin ekonomi. Det är det första felet. Dom allra flesta med psykiska sjukdomar kan mycket väl klara av att sköta sin ekonomi och allt annat som krävs för att kunna fungera i samhället, t.ex. ta hand om sin familj, handla mat, kläder, kapitalvaror och gå till sitt arbete. Det finns såklart vissa personer som behöver stöd när det gäller vissa saker, det kan bero på att man har fått ett sämre självförtroende p.g.a. sin sjukdom, eller att man äter medicin som gör att man inte kan skriva sina räkningar eller blir stressad av för mycket information på en gång. Att psykisk sjukdom är likvärdigt med att man har behov av god man är ett horribelt påstående och uppfattas av RSMH Norrköping Bläckfisken´s medlemmar som mycket nedsättande.

Om man sen börjar läsa artikeln visar det sig att det inte alls handlar om psykiskt sjuka personer, utan om personer som blivit dömda för svåra våldsbrott. ”det handlar om ibland farliga personer med svåra psykiska funktionshinder, som ofta har dömts för våldsbrott…”, står det. Man menar att många förvaltare och/eller gode män avskräcks på grund av risken för hot från sina huvudmän. Det är alltså inte psykiskt sjuka som förnekas gode män, utan personer som begått kriminella handlingar och som har psykiska problem. Det är väl ändå en viss skillnad??!!

Visserligen är ju det här ett stort problem, jag är inte kritisk till att man tar upp det till diskussion. Det handlar om huvudmän som har en mycket svag ställning i samhället, om god man inte längre kan fungera som en idéell kraft, hotas deras rättssäkerhet.

Man kan också belysa problemet hur personer som har funktionsnedsättningar, inom psykiatrin men också i andra grupper, och inte klarar av att sköta sina räkningar eller annat, är helt utlämnade till en god mans ärlighet och goda vilja. Det anser nog vi är ett än större problem, och ett problem som berör så många, många fler än just gruppen som begått våldshandlingar.

Den som inte läser artikeln lär sig alltså att psykiskt sjuka behöver en god man, dvs man har inte förnuft och intelligens nog för att kunna sköta sin ekonomi. Den som läser artikeln lär sig att psykiskt sjuka är mer benägna att begå brott än andra, i värsta fall lär man sig att psykiskt sjuk är likställt med att vara våldsam.

Det är såååå väldigt tragiskt att sån här journalistik fortfarande går igenom till publicering. Detta är ett mycket bra exempel på hur media upprätthåller gamla fördomar om att psykiskt sjuka är dumma i huvet och begår brott. Det är nästan snudd på anmälningsbart.

Jag uppmanar till debatt i kommentarsfältet. Sprid gärna vidare via länk.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s