På besök hos Miljöpartiet

Det blev inget föredrag om RSMH men väl ett jättebra samtal om psykisk hälsa, när jag tillsammans med Magnus och Anne besökte Miljöpartiet i Norrköping. Vi var tio personer som förde ett samtal kring våra erfarenheter av psykisk ohälsa och psykiska sjukdomar. Vi i Bläckfisken kände att partimedlemmarna hade ett genuint intresse för föreningen och för ämnet, dom ställde relevanta och bra frågor. Vi kände också att träffen var givande även för vår del och det är ju ett tecken på att det var ett bra möte.

Vi delade ut en del material, bl.a. kompendiet med vår intressepolitiska inriktning. Vi lämnade också ifrån oss några exemplar av tidningen Revansch!.

Vad vi lärde var bl.a. att vi verkligen behöver satsa på att få kontakt med ungdomar. Det var tydligt att dom har svårt att få kontakt med vården. Tillgänglighetsproblemet, det kom alltså upp igen.

Vi pratade om fördomar och bemötande, och om hur viktigt det är att bli accepterad i samhället och på arbetsplatsen när man mår psykiskt dåligt. Många som blir sjukskrivna skyller på olika somatiska problem, istället för att säga som det är, att man t.ex. blivit deprimerad. Dagens samhälle ställer högre krav på oss, både när det gäller prestation och social kompetens. Det gör att många får problem när dom försöker leva upp till förväntningarna. Frågan man kan ställa sig är om vi verkligen vill ha den här utvecklingen…

Ett annat viktigt ämne som kom upp är rättssäkerheten för patienterna inom slutenvården. Politikerna sitter ju i förvaltningsrätten och ser därifrån hur svag röst en patient ofta har. Läkarens bedömning är allenahärskande. Förvaltningsrätten kommer in när läkare vill tvångsvårda patienter med viss medicinering t.ex., och det är i dom fallen rättslösheten ofta blir tydlig.

Alltså, ett trevligt och givande möte och fler bra kontakter för vårt framtida arbete med intressepolitiken.

/Lottie

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s